Konyha világa - Receptek
by bonair

A tökéletes otthoni tandoori csirke titka

Keleti konyha
Szűrés törlése
A tökéletes otthoni tandoori csirke titka

Van pár dolog az életben, amit mindenkinek meg kellene legalább egyszer tapasztalnia. Először, és meghemperegni a hóban, aztán venni egy forró fürdőt. Meg fogja változtatni az életed, vagy legalább a vérkeringésed. 

Nem sokkal van viszont lemaradva a második helyezett: megfigyelni, ahogy a forró tandoor kemence teszi a dolgát. Kevés szebb látvány van, mint nézni, ahogy a masszív, méteres nyársakra húzott nyers, pácolt csirkékből a kemence 900 °C-os poklában negyed óra alatt ínycsiklandó, füstös, omlós grillcsirke válik.

Talán nem is gondolnád, mennyi indiai étterem enged be szívesen a konyhába, ha szépen kéred őket. Az indiai konyha alapvetően fűszer és szósz alapú, de a tandoori csirke különlegességét a konyhatechnikai eljárás adja.
tandoori csirke grill

Eredetileg ezekben a kemencékben kizárólag a naan kenyerek sültek, míg anem a XX. század elején egy indiai étteremben eszébe nem jutott a szakácsnyak, hogy “mi lenne, ha csirkéket szúrnék fel ide?” A szakács konyhatörténelmet írt, azóta a legtöbb indiai étterem kínálatában szerepel a tandoori csirke, változó minőségben. Legjobb formájában, szaftos, közepesen fűszeres, és kissé füstös íze van. Mellé egyszerűen sült hagymát és citromkarikákat kínálnak. Egyszerű, tényleg.

Has viszont otthon, a sütőben próbálod elkészíteni, minden esélyed megvan rá, hogy egy ehetetlen szárazfájdalmat tálalj aznap a családnak az áldozataidnak.

A lenti módszerrel viszont fogyasztható, mi több, ízletes tandoori csirke készülhet, otthon is.

1.  A csirke előkészítése

Ha nem lett volna ezidáig egyértelmű, nem tandoor kemencében fog készülni a csirkénk, hanem egyszerű grillsütőn.

A kemencébe negyedlni szokták a csirkéket, mi viszont jobban járunk, ha pillangó formájúra alakítjuk. Ehhez egyszerűen csak vágj ki egy darabot a csirke hátából, ezután nyomkodd laposra a húst, hogy eltörjenek a bordák.

A lábakat fordítsd felfelé, hogy a mellkassal egy irányba nézzenek, legyen az egész lapos, és jól forgatható. Érdemes pár fém nyárssal rögzíteni a csirkét ebben a pozícióban.tandoori csirke grill

2. Kell -e pácolni?

Nagyon sokféle tandoori csirke recept létezik, de ami szinte mindegyikben közös, az a joghurtos-citrusos marinád, fokhagymával, gyömbérrel, fűszerekkel ésvalamilyen pirosas ételfestékkel. Utóbbit persze a legtöbb étterem csak szégyenkezve szokta bevallani.

A pácolás ideális időtartama nagyjából 5 óra, ha 6-8 óránál tovább tartod a húst a páclében, a külső rétege ki fog száradni, a belső réteget viszont nem fogja jobban elérni a pác így sem.

Mivel azonban a pác felületi kezelés, jó ötlet lehet növelni ezt a bizonyos felületet. Vagdosd be a húst egy éles késsel!

tandoori csirke grill

tandoori csirke grill

3. Készen állunk a tandoori csirke megsütésére

Kevés dolog tesz rosszabbat a csirkehúsnak, mint a túlsütés. 62 fok körüli maghőmérséklettel sokkal finomabb lesz, és még így is viszonylag biztonságosnak tekinthető.

A comboknak magasabb hőfokra van szüksége, mert több bennük a kötőszövet, de ez ne ijesszen meg, épp ezért lapítottuk ki a csirkéket a pácolás előtt. ezzel biztosítottuk az egyenletes sütés lehetőségét.

tandoori csirke grill

Van azonban még egy probléma a csirke nagy hőfokon való sütésével: a külső rész kiszárad, a belső rész pedig továbbra is nyers marad.

Erre a megoldás az, ha a lehető legkisebb csirkéket vásárolod meg. Nem kell persze naposcsibéket sütnöd, de a fiatal, kisebb testű madarakkal jobban jársz, mint mondjuk egy testes, vén kakassal.

A sütést legjobb, ha maximum hőmérsékleten végzed, nagyjából negyed  óra, húsz perc alatt el kell, hogy készüljön az étel.

tandoori csirke grill

Jó étvágyat kívánunk hozzá! Tálald naan kenyérrel!

tandoori csirke grill

  
Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.