LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2009.10.28 15:56

Ultrahangos párásító karbantartása

Ultrahangos párásító karbantartása

Az ultrahangos párásító gondoskodást, karbantartást igényel. Ha használják, akkor tisztítani, karbantartani szükséges kb heti rendszerességgel. Több szempontból is célszerű lágyított, szűrt vízzel használni: növeli a párásítás teljesítményét és a párásító élettartamát, s kevesebb karbantartást igényel.

Az ultrahang membrán érzékeny, az ásványi anyagok lerakódása akadályozza annak helyes működését, elvízkövesedése esetén nem működik a párásító.

Mivel a párásító tulajdonos feladata a karbantartás, a feladatának elmulasztása, az ő gondatlansága nem róható fel a készülék hibájának.

Sokat tehet azért Ön is, hogy a párásító hosszú évekig jól működjön, ezért végezze el a rendszeres karbantartását. Segítünk ebben útmutatásainkkal, hogy az ultrahangos párásító tisztítása könnyen, rutinszerűen menjen.

Lássuk, mik a Bonair tanácsai az általunk forgalmazott ultrahangos párásító karbantartásához!

Az ultrahangos párásító szétporlasztja a vizet

Az ultrahangos párásító mindent kiporlaszt, ami porlasztó térbe kerül. Ha koszos víz van benne akkor azt. Ezért fontos hogy mindig tiszta ivóvíz legyen benne.

Karbantartás igényes az ultrahangos hidegpárásító

A párásító folyamatos és megfelelő karbantartása nagyon fontos a használat folyamán. Amennyiben csak a fűtési időszakban használja párásítóját a tavasz beköszöntével igen fontos, hogy megfelelően tárolja a készülékét. Ezzel segíti a legközelebbi zökkenőmentes üzemeltetését.

A párásító vízkőmentesítése

Egyes készülékek gyakoribb, mások csak esetenkénti karbantartást igényelnek.

A párásító készülék minden olyan részét, ami érintkezik a vízzel azt vízkő mentesíteni és tisztítani kell.

A tisztításhoz már használhatja a közelmúltban megjelent Boneco Calc-Off tisztító vízkőmentesítő újdonságát vagy esetleg a korábbi gyakorlata szerinti 20%-os ecetet.

Soha ne kerüljön bele vegyszer, más tisztító anyag a párásító vízkőmentesítéséhez!

A tisztítás menete

Öntse ki a párásító tartályából a vizet, vegye ki a vízlágyító patront és öblítse ki 20% ecettel a tartályt! Majd tiszta vízzel addig öblítse, míg eltűnik az ecetszag.

A párásító alsó készéből öntse ki a vizet és Öntsön bele tömény 20%-os ecetet vagy a BONECO CalcOff vízzel elegyített oldatát!

Hagyja benne 10-15 percig állni és közben a készülékhez kapott ecsettel segítse az vízkő feloldódását. Soha ne használjon más durva szúró vágó eszközt, csak az ecsetet.

A kifújó tetőt és (a csövet ahol a párát kifújja a készülék) is tisztítsa meg ecettel, CalcOff-fal, használhat egy kiszuperált fogkefét vagy üveg mosót.

A tökéletes működéshez a vízporlasztó egységnek, ultrahang membránnak ( az alsó tálcában egy kis mélyedésben egy ezüst vagy aranyszínű lapocska) tökéletesen vízkőmentesnek kell lennie.

Ha az ecset és a 10-15 perces ecetes/CalcOffos áztatás nem segít forduljon a párásító szervizhez.

A BONECO ultrahangos párásító vízlágyító patrona

A vízlágyító patron feladata kiszűrni a vízben oldott ásvány anyagokat ( amiből a vízkő keletkezik).

A patronban van a vízlágyító granulátum, amit az elhasználódás alapján időszakonként cserélni kell, kivéve, ha van házi víztisztítója vagy vízlágyítója, akkor ugyanis nem is szükséges használni.

A vízszűrő granulátum élettartama függ az elpárologtatott víz mennyiségétől és a víz ásvány anyag tartalmától. Ezért pontos élettartamát nehéz meghatározni.

A tapasztalatunk Budapesten általában kb 3 hónap a granulátum élettartama.

Fontos: mikor elteszi a készüléket ( pl tavasszal) a granulátumot dobja ki belőle! Illetve néhány hét üzemszünet esetén, ha nem öblítette át és tette hűtőbe a patront, akkor is cserélje újra.


Mi jelzi, hogy cserélni kell a granulátumot, a vízlágyító patront?

  • a készülék erősen vízkövesedik

  • a kifújó tetőnél egy szürke csík jelenik meg ami körömmel elkaparható

  • a párásító környezetében a bútorokon fehér porként megjelenik a vízkő.


Ha a BONECO párásítóval Salvus gyógyvízzel inhalál, mindig vegye ki a vízlágyító patront a tartályból!

Ezzel biztosíthatja, hogy a következő hideg időszakban párásító készüléket újszerű állapotban használhassa újra.

Amikor szükség van párásításra, akkor azonnal működjön

a BONECO ultrahangos párásító.