Konyha világa - Receptek
by bonair

Fagyasztás-kisokos

Fagyasztás-kisokos

Már az elődeink, de még a nagyijaink is használták a „fagyasztás” módszerét, ezért tették minél hűvösebb helyre az élelmet, pl. pince, kút stb.

A fagyasztás lényege, hogy az ételben fellelhető mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk. Főleg a gyorsfagyasztással nem sérülnek a vitaminok a zöldségekben és gyümölcsökben. A hagyományos háztartásokban történő fagyasztás során a víz lassan fagy meg az ételekben, így kikristályosodik bennük és roncsolja azok szerkezetét.

fagyasztott zöldség

Mi az, amit szabad fagyasztanod?

 1. Félkész és készételek: a félkészen lefagyasztott ételek főzését be kell fejezned, ha elkészült a készétel, akkor ismét fagyaszthatóvá válik, ez az egyetlen kivétel, mely „újrafagyasztható”, pl. leves, főzelék, köret, húsétel, főtt tészta stb.
 2. Friss hús és húskészítmények
 3. Zöldség és gyümölcs
 4. Zöld fűszerek: finomra aprítva jégkockatartóban vagy csokronként tudod eltenni a fagyasztóba, függően attól, hogy mire szeretnéd használni.
 5. Olajos magvak: a fagyasztással megóvod az avasodástól, pl. dióbél, mandula, mogyoróbél, mák.
 6. Felvert tojás: héjastól ugyan nem lehet lefagyasztani, de szétválasztva, egyben hagyva vagy felverve semmi akadálya.
 7. Tejtermékek
 8. Sütemények: a megsütött élesztős tésztákat, piskótát, linzert, nyers gyúrt tésztákat, rétestésztát fagyaszthatod. Elkészítheted előre a bejglit is, így a fagyasztóban tárolva nem kell megszakadnod Karácsonykor a konyhában.
 9. Kenyér: szeletelve fagyaszd le, míg a péksüteményeket darabonként. A fagyasztható süteményekkel hasonlóképp tegyél.

Hogyan csomagold, ha fagyasztasz?

Fagyasztás előtt alaposan moss meg minden alapanyagot, hiszen fagyasztás után már nem lesz rálehetőséged. Ha megmostad, akkor az olvasztást követően azonnal neki is állhatsz az étel készítésének. Csöpögtesd le, és csak ezt követően csomagold el.

Az egyik LEGFONTOSABB, hogy minél kevesebb levegő maradjon a becsomagolt élelmiszer mellett és ne érje fény. A legideálisabb a négyszögletű kivitelezés, hiszen így könnyedén befér a mélyhűtőbe (segítség hozzá: dobozban lefagyasztod, majd átteszed egy műanyag zacskóba a már fagyott ételt). A lezárásra használj befőttes gumit, vagy zárható tasakot. Folyékony dolgokat ugyanilyen módon tudunk elcsomagolni. Üvegben nyilván NEM fagyasztunk, remélem ez egyértelmű és tanult reflex mindenki számára, hiszen az széttörik a hőmérséklet változás hatására. Az adagok egy étkezésre elegendőek legyenek, több semmiképp, mert visszafagyasztani TILOS!

!!! Vizesen NE fagyassz, mert jegesedés alakulhat ki a csomagolás alatt !!!

csomagolás

Címkézz, vagy ne címkézz?

Igenis tessék felcímkézni a csomagot, hogy minden családtag tudja mit tart éppen a kezében. Arról nem is beszélve, hogy Te is elfelejtheted, mit is tettél el tavaly. Tüntesd fel a címkén a tartalmat, milyen adag, mikor tetted el.

Felolvasztáshoz…

 • NE tedd csomagolatlanul meleg vízbe az olvasztani kívánt húst (a meleg víz kioldja a fehérjét).
 • Vedd ki inkább előző nap és tedd a hűtőszekrénybe olvadni a fagyott ételt (pl. hús, készétel).
 • Ha levest olvasztasz fel, akkor egy kis víz hozzáadásával a tűzhelyre téve olvaszthatod.
 • Mivel nem kell várnod?: virsli, kolbász, zöldborsó, kukorica, zöldbab, zöldségfélék
 • Tipp: A szemes gyümölcsöket (pl. málna) tálcán valófagyasztás után tedd egy zacskóba. Kiolvasztáskor szintén tálcán olvaszd ki, így a szép szemek megmaradnak.

 

Steba VÁKUUMFÓLIÁZÓ készülékek és tasakok