Kedvenc receptjeink
by bonair

Hogyan készül az ízletes grillezett bárányhús?

Bárány
Szűrés törlése
Hogyan készül az ízletes grillezett bárányhús?

A báránycombot többféleképpen darabolhatod: maradhat egészben, alsó és felső részre vágod, kicsontozod, és 5 izomcsoportra szétszeded. 

A combon lévő zsiradék nagy részét távolítsd el, éppen csak egy kicsi maradjon azon a felén, amelyiket sütöd, hogy ne száradjon ki. Nagyobb darab húsokat alufóliával letakarva előbb párold, majd ezután pirítsd, az utána következő pihentetés sem maradhat el.

A sütési idő 45 dkg-énként 5 perccel növeli a szükséges időt. Ha a bárányhús töltött, akkor a töltelékkel együtt mérd le.

A báránycomb egyben sütve

Grillezheted alacsony vagy magas hőfokon, de mindkét eljárásnál először vágd le a csülök alsó részét, majd a combon lévő vékony zsírréteget óvatosan irdald, így nem rándul össze a bárányhús, de figyelj oda, hogy ne vágj a húsba. Durva sóval sózd meg, és dörzsöld a húsba. Ezt követően magas hőmérsékleten (220-230°C) elősütheted a báránycombot, míg aranybarna színt nem kap (kb. 15-20 perc). Ha ez megvan, akkor hagyd pihenni. Ilyenkor fűszerezheted még kedved szerint fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, szardellával. Hegyes, vékony késsel apró vágásokat ejtve a húson, picit megforgathatod, hogy kitáguljon és beletehesd a különböző fűszereket.

  1. Báránycomb sütés magas hőmérsékleten: Az elősütést követően locsold meg friss olívaolajjal, esetleg fehérborral, fűszerezd és nagyjából 160°C-on készítsd tovább, eközben többször sózd, félidőben mehet rá a fokhagyma és a bors is. Alufóliával lefedve 20 percig süsd, majd vedd le kb. 10 percre a fóliát, hadd piruljon a bárányhús. Készítési idő: ½ kg-onként 12-18 perc, illetve attól függ, hogy milyen módon szeretnénk megsütni. Ha rendelkezel maghőmérővel, akkor 47-53°C-on kell abbahagyni a sütést (ne érjen a csonthoz), mivel a pihentetés folyamán ez még nőni fog. Pihentetés: Ilyenkor a hő egyenletesen eloszlik a bárányhús belsejében. Langyos helyen, alufóliával lazán letakarva, rácson pihentesd 20 percig, és 5 percenként forgasd meg. Ha nem így teszel, akkor kifolyik belőle a húslé, a rács pedig azért fontos, mert sokkal gyorsabban ereszti a levét, ha sima felülettel érintkezik.
  1. Báránycomb sütés alacsony hőmérsékleten: Ebben az esetben is van elősütés, de a módszer csak jó minőségű, friss alapanyag esetén alkalmazható (mélyfagyasztott bárányhússal sem). Alacsony hőmérsékleten, kb. 80-110°C-on 3-4 órán keresztül süsd. Ezután 20 percig, alufóliával letakarva hagyd pihenni. Majd a grillre visszatéve a saját levével kenegetve pirítsd meg.

  
Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.