LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2024.04.22 17:27

Legjobb légtisztító kellene -milyen ismérvek szerint és mekkora időtávra

Allergia
Légtisztítás
Szűrés törlése
Legjobb légtisztító kellene -milyen ismérvek szerint és mekkora időtávra

Honnan tudhatja egy felhasználó, hogy számára melyik a legjobb légtisztító? Elég-e az, hogy a neten nézelődik és formára megtetszik egy készülék, melynek az ára is egész elfogadható. Ráadásul még wifis is. Biztos, hogy ennyi elég egy döntéshez?

Ha csupán pár évre tervez, akkor elég lehet ennyi. Ám ha hosszabb távra, akkor érdemes az alábbi írásunkat, tippjeinket megfontolnia.
Egy kicsit körbejárjuk a témát, hogy az épp légtisztító beszerzés előtt állók számára segítsünk eligazodni, s valóban az ideálisat kiválasztani.

Légtisztító vásárlás rövid vagy hosszú távra, akár egy-két évtizedre tervezve

A mobil telefont kb. kétévente cseréli a többség, akkor az ugyanúgy folyamatos 0-24 órás használatban lévő légtisztítónál is érdemes elgondolkodni, s megtervezni, hogy mennyi időre tervezi használni.

Simán lehet, hogy két évnél is jóval tovább képes működni, azonban némi karbantartást igényelhet, illetve szűrő cserét. Gondolta volna, hogy a Bonair által forgalmazott BONECO légtisztítóknál igencsak hosszú élettartamot tapasztaltunk (vannak már 15 éve működő egyedek is). Ha szívesen tervez hosszabb távra, akkor érdemes tovább olvasnia tippjeinket.

Mit vár el Ön a légtisztító berendezéstől?

Mennyire legyen trendi (kicsi és okos) egy légtisztító készülék? Elég, ha simán teszi a dolgát, azaz megszűri alaposan a levegőt? Vannak-e labor mérési eredmények, analízis adatok? Miket és mennyi idő alatt képes kivonni a levegőből? Halkan duruzsoljon, zavartalanul lehessen élni mellette?

Kicsike legyen, ne foglaljon sok helyet?

Számos kérdés felmerülhet még, gyorsan néhány gyakori felhasználói szempontot sorakoztattunk itt fel.

Halk légtisztító, hatásos levegőszűrés

A légtisztító készülékek ventilátorral üzemelnek, a nélkülözhetetlen levegőáramlást az biztosítja. Akit zavar a ventilátor hangja vagy a légáram, az jellemzően a legkisebb fokozatra állítja a légtisztítót. Nos, ez nagyon gyakori szokás az ügyfeleinknél. Nagyon nem mindegy, hogy mekkora a légszállítása a ventilátornak, s melyik fokozaton milyen a hangja. Ideális, ha minél több fokozatban állítható, s több csendesnek nevezhető fokozatba is kapcsolható.

Amennyiben két vagy három fokozat van csak, s a legkisebben járatja, úgy a légtisztító kapacitásának a felét, harmadát használja csak. Ha a választásnál a maximális szobaméretet veszi figyelembe, netán Önnek még annál is nagyobb légterű (illetve nyitva tartott ajtó, ablak mellett, vagy szellőztető rendszerrel) a helyisége, úgy ne várjon hatékony légtisztítást. Sokan követik el ezt a hibát, s aztán a márkát, a légtisztító berendezést szidják. Noha, a felhasználóval van a gond.

Légtisztító berendezés választásnál a szobaméret

Bonair tipp: Ennek ismeretében most már Önnek a légtisztító berendezés választásnál a szobaméret úgy kerüljön fókuszba, hogy a gyári maximális szobaméret fele vagy harmadával számoljon csak.
Így elkerülheti az alulméretezést, s jobban a gyakorlathoz igazodva, azaz kisebb fokozaton működtetheti a készüléket.

Légcsere figyelembe vétele is fontos

A légtisztító keringeti a levegőt a szobában. Ahhoz hogy valóban mindenhol tiszta legyen a levegő, a szoba térfogatának többszörösét kell átszűrnie.

Mekkora a természetes légcsere az Ön szobájában? Van-e szellőztető rendszer? Ezek fontos ismérvek. Mekkora légcserével számoljon? Erre vonatkozóan bővebb tájékoztatást kap a Légtisztító hatékonysága szobaméret figyelembevételével – c. cikkünkben.

Okos légtisztító

Wifi, app automata üzemmód, vírus felismerés, AI, ezek mind lehetnek hasznosak is, de..
A levegő tisztító fő funkciója, mind a nevéből is következik a légtisztítás.
Hiába a sok okos funkció ha egy kicsi vagy gyenge minőségű szűrő van a készülékben.

Ön mit szeretne a készülékbe egy csendesebb ventilátort, egy jobb minőségű szűrőt vagy valami okos kütyüt ?

Légtisztító zajszint adata- hány decibel

Nézze meg, hogy egyes fokozatokon hány decibel (dB) a működési zajszint, amit a gyártó megad!
Ha azt szeretné, hogy az új családtag úgy legyen hasznos, hogy zavartalanul dolgozik, akkor ideális a 25-40dB(A) zajszint a kisebb fokozatoknál. E feletti hangot már csak mozgalmas, háttérhangos környezetben lehet könnyen elviselni, illetve akkor, amikor nem tartózkodnak a készülék közelében.

Milyen hatékonyan és mit szűr ki a levegőből?

Ha nem gyötri az allergia, akkor is érdemes megtudnia, hogy mit képes az adott légtisztító kiszűrni a levegőből, illetve úgy választania, hogy Ön adja meg, hogy milyen részecskéket, szennyeződéseket szeretne csökkenteni. Nem mindegy, hogy milyen méretű részecskéket (pm 2,5, pm 10 a jellemző), illetve gázokat, szagokat tud-e kiszűrni a levegőből egy levegőszűrő készülék.

Házipor vagy pollenallergia esetén a HEPA szűrő áldásos tud lenni, azonban kellően nagy felülettel kell rendelkeznie és ahhoz jól illeszkedő légszállításnak, hogy az adott légtérben minél gyorsabban-illetve folyamatosan megvalósuljon a tökéletes légtisztítás. A CADR adat segítő információ.

A szagokat általában az aktív szén szűrő köti meg. Ha dohány szagot, csatorna bűzt vagy akár konyhai ételkészítés szagát szeretné mérsékelni elsődlegesen, akkor olyan megoldással jár jobban,
ahol az aktív szén szűrő külön cserélhető, nincs más szűrőkkel egybeépítve, illetve komolyabb aktív szén szűrő van a készülékben.

Milyen gyakran kell a szűrőt cserélni a légtisztítóban és az mennyibe kerül?

Érdemes kicsit alaposabban utánanézni, hogy ha nem kell cserélni a szűrőt, vagy elegendő 5-10 évente, akkor hogy fogja a hatékony légtisztítást ilyen hosszú távon ellátni?

Illetve egyes légtisztító készülékeknél a szűrőcsere 4-6 havonta javasolt, akkor az milyen költséggel jár? Mennyire nehéz kicserélni egy légtisztító szűrőjét?
Lehet, hogy évente annyiba kerül a légtisztító levegőszűrője, mint egy másik ( egyszerűbb) készülék ára, s emiatt inkább úgy dönt, hogy évente, kétévente lecseréli a légtisztítóját is, mint a telefonját? Dehogy akar levegőszűrő cserével foglalkozni!

Az autójánál ugye azért gondosan eljár, hogy a légszűrőt, olajat legalább évente cserélteti? Nos, a légtisztító az Ön személyes légterében szűri a levegőt, az Ön egészségét (s nem csak a kényelmét) szolgálja, ezért érdemes gondos gazdaként bánni vele.

Melyik a legjobb légtisztító?

Nos, ennyi lehetséges kérdés, felvetés után az igényeket kell először is letisztáznia, összeállítani az ismérveket. Ez a lista segít Önnek eldönteni, hogy : mi alapján válasszak légtisztítót?

Melyik a legjobb légtisztító? -Ez egy relatív dolog.

Szerintünk a legjobb légtisztító az,
amelyik leginkább képes teljes mértékig
a felhasználó igényeit kielégíteni.

Azaz: Ki tudja szűrni gyorsan a levegőből azt, ami árthat az egészségének. Ha 0-24-ben, folyamatosan üzemelteti, akkor sem fogyaszt sok áramot és nem zavarja a vele együtt lakók (hálók) életét. Azaz észrevétlenül, csendesen képes duruzsolni, miközben hatékonyan megtisztítja a teret. Hosszú távon lehet vele tervezni, nem szükséges egy-két évente lecserélni, szervizbe járkálni vele.(ha van szervize egyáltalán)

A levegőszűrő csere, portalanítás játszi könnyedséggel megvalósítható….. Ja, s tartozék is könnyen beszerezhető hozzá pár év múlva is.

Ha Önnek még távirányítóra, wifis, okos szabályzásra is szüksége van, akkor azt is írja a listájára, ám ez a szempont szerintünk leginkább az előzőekben felsoroltak után következzen.

S ha több márka, típus is fennmarad a szűrőjén (itt nem a levegőszűrőre gondolunk:-)), akkor segíthet a döntésben, hogy az adott gyártó mennyire szakértője, szakgyártója a légtisztító berendezéseknek (vagy csak egy-két ilyen terméke IS van a sok háztartási cikk között)

A svájci BONECO már több évtizede bizonyít a magyar háztartásokban

Nemcsak a saját, hanem ügyfeleink kb. 20 éves készülékhasználati tapasztalatai alapján bátran állítjuk, hogy a svájci BONECO légtisztítók egész biztos, hogy a legjobb légtisztító kategóriába tartozhatnak.

Még mindig forgalmazunk az évezred forduló környékén értékesített légtisztítókhoz szűrőket. Sokszor a felhasználó ügyfelek is elcsodálkoznak milyen régen vásárolták már a gépet, s nemcsak, hogy zavartalanul, jól működik, hanem még tartozék is van hozzá. Ha anno drágának is tűnt, azóta már bebizonyította, hogy bőven megérte az árát.

Jól esik ilyet hallani, s visszatérő ügyfelekkel találkozni.

S nem a szervizelésnél találkozunk velük, ugyanis a BONECO légtisztító készülékek szerviz igénye brutál elenyésző, nagyon erősen a 0-át közelíti.

Például már egy évtizede forgalmazzuk a még mindig szuper BONECO P500 típust, mely csendes légtisztító, egyedülálló az ügyfél igények szerint választható levegőszűrő kombinációja, s a zéró meghibásodási aránya.

Matekozni minden háztartási cikk vásárlás előtt érdemes

S ha most egy olyan készüléket választ, ami 40-60 ezer Ft, azonban nem is képes hatékonyan megszűrni a szoba levegőjét, hangos is, s kb két év múlva nem kap már hozzá levegőszűrőt, akkor ez a készülék a legjobb légtisztító választás -e az Ön számára?

Vagy netán:
most 180 ezer Ft-ba kerül, csendes és hatékony is, s akár 10 évig is vígan használhatja.
Ha a beszerzési árat osztja le, akkor elég világos a matek, ugye?

A 25 ezer vagy a 18 ezer /év (beruházási) költség a drágább? Az olcsóbb a drágább- micsoda ellentmondásos megfogalmazás, azonban sokaknak van már tapasztalata e téren. Ön hányszor járt már hasonlóan?

Légtisztító választásban szakértő segítség jól jönne

A Bonair-nél jó helyen jár, ugyanis segítséget kaphat légtisztító választás terén is.
Mind a saját légtisztító készülékhasználati gyakorlatunkra, mind pedig a 25+ év alatti ügyféltapasztalatokra alapozva gondoljuk azt, hogy légtisztítási szakértő tanácsot tudunk adni hálószobába, nappaliba, irodába történő légtisztító készülék választás esetén.

Írja össze az igényeit, a helyiségek méreteit, s jelentkezzen be a Bonair készülék választási szaktanácsadására! https://www.bonair.hu/kapcsolat