LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Penészes lesz a gyerekszoba? A párásítók szabályozása

párásító
Szűrés törlése
Penészes lesz a gyerekszoba? A párásítók szabályozása

Sokan azért nem vesznek párásítót, mert attól félnek, hogy az üzembehelyezés után nem sokkal zöldes vagy feketés penész-lakótelepek épülnek majd a szoba falain. A félelem nem is volna egészen alaptalan, ha nem lehetne szabályozni a párásító készülékeket. Szerencsére ma már lehet, de vajon hogyan?

Az egészséges páratartalom tartomány rendkívül szűk. Egy kisgyerek számára az ideális páratartalom a 45-50%. Az 55%-nál magasabb páratartalom viszont télen már problémákat okozhat a lakásban.

Ultrahangos párásítók szabályozása

A korszerű ultrahangos párásító berendezések elengedhetetlen alkatrésze a páraszint szabályozó, vagy más néven higrosztát. Ez folyamatosan ellenőrzi, mennyi nedvesség van a beszívott levegőben, és ha szükséges, azonnal kikapcsolja a készüléket. Amikor viszont a páraszint eléri a beállított tartomány alsó határát, a készülék újraindul.

Ha meleg párásítót veszünk, az is ehhez hasonló, elektronikus módon lesz szabályozva.

A légmosók és a nedvesítőbetétes
párásítók szabályozása

A nedvesítőbetétes párásítókban nincs szükség elektromos szabályozásra, esetükben a fizika törvényei biztosítják a tökéletes légminőséget. Ha a levegő túlságosan száraz, több párolog el a nedvesítőtárcsákról. Ahogy a levegő páratartalma egyre nagyobb lesz, a beszívott levegő is telítettebbé válik. Ezzel arányosan a betétről való párolgás mértéke is csökken, folyamatosan a 45-55%-os, ideális tartományban tartva a levegő nedvességtartalmát.

Hasonló elven működnek a légmosó párásító készülékek is, a párásító tárcsák és a ventilátor pontos összhangban dolgoznak.