LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

A párásító nyáron is kell

párásító
Szűrés törlése
A párásító nyáron is kell

A párásító használatáról szóló ismertetők többsége az őszi, téli hónapokat emeli ki, mint a fő párásítási időszakot, holott, ha belegondol a párásító egész évben használható.

Tetőteres lakások, panellakások a nyári forróságban elviselhetetlenné válnak. Főleg azokban a helyiségekben lesz kellemetlen az ottlét, ahol a levegő nem tud kellően áramolni. Az ablakokra közvetlenül süt egész nap a napfény, a szellőztetés nem jelent felüdülést, hisz a túlforrósodott levegő beengedése a lakásba nem éppen jó megoldás. Ilyenkor a por és pollen koncentrációja is magasabb lesz. A klíma használata jelenti a leggyorsabb és legjobb megoldást, azonban ilyenkor figyeljen oda a levegő relatív páratartalmára is. A klíma elvonja a levegő nedvességtartalmát, melyet érdemes pótolni párásítóval.

A párásító pótolja a levegő nedvességtartalmát nyáron is

Nyáron a nagy melegben a klíma használat mellett jelentősen veszít a levegő a relatív nedvességtartalmából. A csökkent páratartalom következtében a levegő szárazzá válik, mely egészségügyi problémákat okozhat különösen a pici gyerekeknél. Egy megtörtént eset:

Egy család történetét osztjuk meg, ahol a kisfiú nagyon nehezen bírta tavaly a nyarat.

Balázsék beépítették apja házában tetőteret, hogy együtt lakhasson az egész család, ide született meg a legifjabb Bazsika. A tetőtér nagyon szép lett, de nyáron szinte katlanná forrósodott a fal, mivel direkt napot kapott. Mivel a hálószoba és a gyerekszoba volt legfelül, itt éjszakára sem hűlt le a levegő, a pici baba nehezen tudott aludni, sírt, izzadt.

Párásító helyett először csak klíma volt

A gyerek kedvéért szereltettek klímát, ami ugyan sok áramot fogyasztott, de a hűtést meg tudták vele oldani. Azonban a kisfiú ettől kezdve erősen köhögött. Különösen este, éjjel jött rá a köhécselés, már szinte rémálom volt az esti fektetés, mert sírt. A védőnő több altatási praktikát javasolt, de a párásítás nem volt köztük, eszükbe sem jutott.

A lambérián már  látszott a párásítás hiánya – az asztalos mondta ki a végszót

A tetőteret vékony fa lambériával borították és egyszer csak feltűnt, hogy egyre nagyobb a szálak közötti rés, meglazultak, megcsavarodtak a fák. A szálak nem csak száradtak, hanem nagyokat reccsentek, roppantak is, néha megijesztve a bent alvókat. Asztalost hívattak, hogy javítsa ki. A szakember csak ránézett és máris mondta, túlszáradt az anyag! Kellene egy kis pára és egyből kisebbek lennének a rések!

Testi tüneteket okoz?

Az anyukának ekkor állt össze a kép: annyira száraz lett a nagy melegben a lakás, hogy nem csak a lambéria sínylette meg, hanem az ő szeme is ezért viszket, az arca néha ég, húzódik, és valószínűleg a kis Bazsika is ettől sír és köhög!

Mivel lent mostak a ház alagsorában, ott is teregettek, nem voltak szobanövényeik sem és a meleg miatt az ablakokat se nyitották ki, a levegő nedvességtartalma az ideális 40% alá csökkent. A faburkolatból kiszáradó víz is kicsapódott a maximumon járatott klímába, és távozott a lakásból. A légcsere nem volt ideális, a levegő szárazzá vált.

Ultrahangos párásító is lett

A párásítás kérdését egy ultrahangos mikroporlasztással működő szobai párásító géppel oldották meg, amit remekül lehetett használni egész nap, hiszen automatikusan ki és bekapcsol. Hogy mi lett a párásítás eredménye? A kisfiú lényegesen kevesebbet köhög, a szobában frissebb, üdébb a levegő és végül a fa falburkolat is magába szívott némi nedvességet és a lécek között csökkentek a rések.

Svájci, minőségi párásító készülékek

A történetet azért meséltük el, mert Balázsék a Boneco svájci párásító gépét választották. Szempont volt számunkra a halk működés, mert éjjel is használni kellett a kisfiú miatt.

A párásító kapacitása akkora, hogy összenyitva a teljes tetőszint párásítását meg tudták vele oldani.

Ha Önnél is probléma a száraz levegő, ne azt nézze hogy tél van, vagy nyár, hanem cselekedjen és oldja meg a helyzetet. Néha a párásítás a legegyszerűbb!