LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Tegyem el a párásítót nyáron?

párásító
Szűrés törlése
Tegyem el a párásítót nyáron?

Amikor ultrahangos párásító gépet veszünk, nagy kérdés az, hogy vajon ki lehet-e használni egész évben, vagy pedig a párásító használata pusztán a téli, hűvös levegőjű hónapokra korlátozódik? Senki nem szeret olyanra költeni, amiről úgy érzi, hogy csak ideiglenes megoldás. Jó hírem van, az ultrahangos párásító egész esztendőben nagyon jó szolgálatot tesz, csak éppen másképp működik a párásítás az évszakokban.

Párásítás leginkább télen és nyáron szükséges

Az adott környezettől, annak is leginkább a páratartalmától függ, hogy szükség van-e párásító használatára egész évben. A párásítás legfőként a fűtési szezonban kerül terítékre, a levegő hőmérsékletének növelésével csökken annak a relatív nedvességtartalma. Aztán hasonló eredményt érünk el nyáron klímaberendezés használatával is, amikor is a hűtéssel szárítjuk a levegőt.

Párásítás ultrahangos párásítóval

A levegő nedvességtartalmának szinten tartása ultrahangos párásító használatával népszerű és kényelmes megoldás. A felső légúti megbetegedések esetén a párásítás elősegítheti a gyógyulást és enyhülést hozhat a kiszáradt nyálkahártyának. Az elhúzódó kruppos köhögés és a véget nem érő orrfolyásos időszakban is igazi megkönnyebülést hozhat a szülőknek.

A relatív páratartalom
Az optimális relatív páratartalom 40-60% között mozog. A páramérők a relatív páratartalmat százalékos formában mutatják. Lássuk mit is jelent ez pontosan! A 100 százalék az a páramennyiség, amennyit a levegő az adott körülmények között összesen képes felvenni. Ha ez az érték 50%, az pontosan azt jelenti, hogy fele annyi nedvesség található a levegőben, mint amennyit valóban magába tudna “fogadni”. Ha a páramérő 20%-os értéket mutat, akkor a szoba levegőjét száraznak mondhatjuk. Ilyen páratartalom mellett azonban a levegő ötször több nedvesség felvételére képes.

Párásító használata télen

A relatív páratartalom függ a hőmérséklettől is. A hideg levegő páramegtartó képessége alacsonyabb, mint a meleg levegőé. Mi történik télen? Ha kint hideg van és szellőztetünk, akkor a száraz levegőt beengedjük a szobába és kieresztjük a benti meleg párásabb levegőt. A  szellőztetés következtében a levegő szárazabbá válik, mely egészségügyi problémákat – száraz bőr,köhögés, száraz torok stb. – is okozhat. A levegő “elvesztett” nedvességtartalmát érdemes pótolni, hogy jól érezzük magunkat. Párásító használata kiváló megoldás jelenthet. S ne felejtse, hogy a fűtéssel is spórolhat, ha a lakás páratartalmát az optimális szinten tartja. A párásabb levegő melegebb érzetet ad.

Párásító használata tavasszal és ősszel

Az átmeneti idők hőingadozásai megviselhetik a szervezetet. Ha egy automata  hidegpárásító van a szobában, akkor a gép érzékeli a levegő nedvességtartalmát és automatikusan ki, vagy bekapcsol. Kényelmesen és különösebb odafigyelés nélkül is  egyenletes párásítás érhető el. Csupán a párásító tartályába szükséges a vizet utántölteni.

Hidegpárásító használata nyáron

Télen a hideggel, ám nyáron a meleggel küzdünk. Miért lesz száraz a levegő nyáron? A páratartalom jelentősen lecsökken, ha száraz meleg van. A nagy hőség elviseléséhez sokan klímát használnak, de ez bizony kiszárítja a levegőt. A klíma elvonja a levegő nedvességtartalmát – a kondenzvíz kivezetésre kerül, de párásítóval gondoskodhat az utánpótlásról.

Sokan úgy vélik, hogy itt a nyár, ideje elrakni az ultrahangos párásító gépet. Mi mégis azt javasoljuk, hogy fontolja meg!  Az ultrahangos párásító nagyon finom szemcsékre porlasztja a levegőbe a vízpárát, mely könnyedén eloszlik a levegőben és viszonylag hamar kellemes páratartalmat biztosít a lakásban. A melegebb nyári időszakban is érdemes használni párásítót, hiszen a párásítóval egész évben optimális szinten tarthatja a levegő páratartalmát.

A párásító tisztán tartására nyáron fokozottan kell ügyelni

A hidegpárásító tiszta friss csapvízzel működik, nem kell hozzá semmi drága és speciális víz, viszont a vízkövesedést meg kell szüntetni rendszeresen.  Az ultrahangos párásító gépet ne vegyszerezzük,hanem a BONECO CALC Off vízkőtelenítővel öblítsük ki rendszeresen a tartályát. Ez a természetes alapú citromsav kíméletes eljárást jelent a gép számára. A nyári időszakban figyeljünk arra, hogy gyakrabban cseréljük a tartályban a vizet, hisz melegben eleve magasabb a páratartalom – kivéve ha klímát használunk -, mint a fűtési időszakban. Így nagyobb a veszélye hogy beleposhad a víz a tartályba.

Akkor most mi legyen? Tegyem el párásítót nyáron vagy használjam?

A párásítót akkor érdemes használni ha a lakás levegője száraz. Természetesen a készüléket prevenciós jelleggel is alkalmazhatja. Allergiásoknak a tavaszi és nyári pollendús időszakban igazi megkönnyebbülést hozhat egy Salvus vizes inhalálás. De párásítót egész évben is használhat, hogy biztosítsa otthona optimális páratartalmát. Az ultrahangos párásítókban található páraszint-szabályozó automatikusan szabályozza a lakás páratartalmát.

A BONECO  nagy teljesítményű, svájci ultrahangos párásító berendezései az év minden napján a friss, optimálisan páradús levegőt biztosítják Önnek és családjának. Az Ön környezetétől függ – fűtés illetve klíma használata mellett mekkora az aktuális páratartalom-, hogy a párásító szezonális használatú-e. Nézze meg ultrahangos párásító kínálatunkat online, vagy jöjjön el bemutatótermünkbe!