Kedvenc receptjeink
by bonair
2009.03.03 17:28

Grill az asztalon : Márciusi gyors vacsorák, ebédek

Grill az asztalon : Márciusi gyors vacsorák, ebédek

Az rendben, hogy március van, de miért is emlegetjük ilyen kiemelten a márciusi vacsora, ebéd témát?
Ugyanis a köztudatban az van, hogy grillezni nyáron szokás, én viszont már most javaslom a grill készülék használatát. Hiába, még várni kell a nyárra, de a grillezésre egyáltalán nem szükséges.

Télen-nyáron grillezés, grill ételek sora készülhet az otthonában, ha van egy praktikus STEBA asztali grill készüléke.

Az elektromos grill gyors és hasznos segítség a konyhában egy-egy ízletes fogás elkészítésénél.
Ha vacsora, akkor is lehet szélesebb az alapanyag repertoár, amit megsüt. Ha ebéd, akkor a főétel után talán egy mennyei desszert is dukál.

Gondolta volna, hogy készülhet a desszert grillen?

A grillezés mint örömteli ételkészítés

Az alábbi összeállítással további örömet szeretnék adni azoknak, akiknek az evés öröm, illetve azoknak, akiknek kevés az idejük, s mégis sikerélményt szeretnének, ha a családjuknak, vendégeknek valami finomat szeretnének tálalni.

Elektromos grill a konyhában télen-nyáron, tavasszal

Bármilyen az időjárás is kint a szabadban, a konyhában az ételkészítéshez egy jó elektromos grill bármikor -időjárástól függetlenül – bevethető.

Gyorsan elkészíthető étel recept a vágya?

Kapja elő az otthon fellelhető hozzávalókat, s tegye grillre.

Adunk most néhány tippet, milyen gyors ebéd menüt készítsen el, a grillezés a kedvencévé válhat, ha még eddig nem volt az.

Az alábbi receptek rövid idő alatt elkészíthetők. S mivel a fejekben leginkább úgy él, hogy grillezni nyáron szokás, ám gyors és hasznos segítség a konyhában egy-egy ízletes fogás elkészítésénél.

Grillezett csirkemell salátaágyon

4 személyre kb fél kg csirkemellet vágjon laposabb csíkokra vagy szeletekre.

1 zacskó saláta keveréket készítsen elő

Már sok hipermarket hűtőpolcán elérhető a jégsaláta vagy endívia saláta, illetve saláta mix keverék. Egy zacskó salátát ízesítsen kedvére (ecettel, olajjal, balzsamecettel, cézár vagy ezer sziget saláta öntettel, ahogy tetszik)

1,5 dl oliva olajat keverjen össze 1 evőkanál Kotányi Classic grill fűszerkeverékkel, s a csirkemelleket kenje meg vagy forgassa meg ebben az ízesített olajban!

Előmelegített kontakt grill vagy asztali grill készülékén - ehhez ajánljuk a

STEBA elektromos grill sütő készülékeket - kb 15 perc alatt 4-es fokozaton süsse át.

A zsiradék kisül, lecsöpög a zsírgyűjtő tartályba, ezáltal az egészséges étkezéshez is közelítünk, s a csirkemell mégsem lesz száraz, rágós. Próbálja ki!

Süthet hozzá zöldséget, krumplit is, illetve az alábbi hagyma tálat is elkészítheti köretként.

Grillezett húsokhoz némi ráadás vagy pl. burgonya köret mellé ajánljuk


Hagyma vegyestál:

Azt hiszem nem állítunk valótlant mikor azt mondjuk, hogy a magyarok igen szeretik a hagymát, bármi módon legyen is elkészítve. A grillezés egyszerű elkészítést garantál, ám a végeredmény annál fenségesebb!

  • 1-1,5 kg hagyma vegyesen (vöröshagyma, gyöngyhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma, fokhagyma)
  • ½ csésze extraszűz olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors

A mázhoz:

  • 1 csésze balzsamecet
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. szójamártás

A nagyobb vöröshagymákat tisztítsuk meg, vágjuk négybe és húzzuk nyársra vagy hurkapálcikára. Az apróbb hagymákat megpucolva, egészben fűzzük fel. A fokhagymát vágjuk el héjastul keresztben, a gerezdeket tisztítsuk meg és fűzzük fogpiszkálóra vagy vékony nyársra.

A nagyobb vöröshagymákat vagy mogyoróhagymákat kenjük meg olajjal, a többit olaj nélkül grillezzük. Ízesítsük sóval és borssal.

Kapcsoljuk be az elektromos grillt, picit megolajozhatjuk a sütőfelületet is. Oldalanként kb. 4-8 percig süssük.

Míg sül a hagyma, elkészíthetjük a mázt. Tegyük a hozzávalókat egy vastag fenekű lábosba és forraljuk fel.

Lassan főzzük, míg szirupos nem lesz (kb. 6-8 perc). Hűlés közben tovább fog sűrűsödni.


Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ugye, hogy rövid idő az elkészítése?


No és mi a helyzet a desszerttel?


Desszert grillen: grillezett ananász

Grillezni nem csak húst vagy zöldséget, hanem gyümölcsöt is lehet, melyből igazán különleges desszert készíthető!

Törölje át papírtörlővel a hús és hagyma sütése után az elektromos grill felületét!

Készítse elő az ananászt grillezésre.

  • Grillezett ananász hozzávalói:
  • 1 nagyobb ananász
  • 1 doboz kókusztej
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • friss mentalevél
  • tejszínhab vagy vanília fagylalt

Elkészítés:

Az ananász mindkét végét levágjuk, majd felállítva hosszú csíkokban az oldalán lévő gyümölcshéjat is eltávolítjuk. Egy centis szeletekre szeljük, és gyümölcsmagozóval kivájjuk a gyümölcs közepén lévő rostos részt.

A dobozban lévő kókusztejet felhasználás előtt alaposan felrázzuk, és egy tálba öntjük.

A cukrot egy másik tálba tesszük, és összekeverjük a fahéjjal. Az ananászkarikák mindkét oldalát kókusztejbe mártjuk, majd fahéjas cukorban megforgatjuk és a szeleteket a grill-lapra fektetjük.

Addig grillezzük, míg a karikák gusztusosan megpirulnak. A 4-5 perc alatt elkészült ananászszeleteket tányérra szedjük, és mentalevélkével díszítve, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.

Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom desszert!

Nem kell sokat mókolni a konyhában, s mégis zamatos ínyenc ételek készülhetnek el.

Akár a család, akár a vendégek számára tálalja, biztosra veheti, hogy dicséretre számíthat.

Ha még hiányzik a háztartásából egy jó elektromos grill készülék, akkor nézzen körül és válasszon a

Bonair grillsütő kínálatából!