LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Házi praktikák helyett párásító

párásító
Szűrés törlése
Házi praktikák helyett párásító

Mindenre van valami házi praktika. A relatív páratartalom optimalizálására is. Biztosan ismer legalább egyet a felsoroltak közül: teregetés a szobában, fűtőtestre helyezett kerámia párologtatók, benedvesített függönyök… Ugye ismerősen hangzanak? Ez a természetes párologtatás?

Páratartalom emelése házi praktikákkal.
Nem hatékonyak, hatásukat csak lassan fejtik ki és vannak bizony negatív hatásai is: túlpárásított lakások, penészfoltok a falakon, vízköves párologtató edények. S a helyzet kissé súlyosbodik, ha örökmozgó kisgyerek van a családban. A fűtőtestre helyezett tálkák és a kiteregetett ruhák párásítási módszerei ebben az esetben nem éppen szerencsés megoldások.

A praktikák helyett tájékozódjon, ismerje meg a hatékony párásítás lehetőségeit és döntsön racionálisan! Egy párásító készülék beszerzése és használata ideálisabb megoldás jelenthet a házi praktikák helyett.

Ingadozó páratartalom. Használjon páramérőt!
A levegő páratartalma folyamatosan változik. Érdemes figyelni. Fűtési szezonban a legtöbb lakásban szárazzá válik a levegő. Párásításra akkor van szükség, ha a relatív páratartalom egy adott tartományon kívül esik. A biológiailag optimális relatív páratartalom a 40-60% között mozog. Egy felnőtt embernek az 40-50%-os érték a megfelelő, de egy pici babának 50-60%-os páratartalom szükséges.

Természetes párologtatás elve: nedvesítőbetétes párásítók.
A BONECO már több mint 25 éve fejleszt és gyárt nedvesítőbetétes hidegpárásítókat, melyek a természetes párologtatás elvén működnek. A készülékben egy papíralapú szűrő található. Ez a szűrő magába szívja a vizet, melyet egy ventilátor párologtatott el a nedvesítőbetétről vagy a szűrőről. Párolgás közben a szoba levegője újra életre kel, párával telítődik.

Száraz levegő több nedvességet vesz fel.
Párolgás közben a levegő csak annyi párát vesz fel, amíg el nem éri telítettségi szintjét. Ha száraz a levegő, akkor még képes vizet „magába szívni”, de ha a levegő relatív páratartalma már magasabb, akkor kevesebb víz befogadására képes. Ez az önszabályozó mechanizmus vagyis a természetes párologtatás elve.

A BONECO nedvesítőbetétes párásítójában a párologtató felületet pontosan méretezték. Ez azt jelenti, hogy nedvesítőbetét párologtató felülete mindig ugyanakkora, nem számít mennyi víz van a tartályban. A párásítóban egy „úszó” gondoskodik arról, hogy a nedvesítő betét ne érje el a tartály alját. Ez az állandó párologtató felület biztosítja a folyamatos 50%-os optimális páratartalmat.

Mennyi ideig használható egy nedvesítőbetét?
A nedvesítőbetétes párásítóban a szűrő cseréje a víz keménységétől függ. A BONECO párásítójában éves szinten átlag 2-3 alkalommal válhat szükségessé a szűrő csere.

A szűrő élettartamát jelentősen befolyásolja, hogy hányszor száradt ki. Ha a szűrő kiszárad, akkor a vízkő megköt benne, így már sokkal nehezebben fogja felszívni a vizet.

Pótolja a vizet!
A nedvesítőbetétes párásítóknál ügyelni kell arra, hogy az elpárologtatott víz pótlásra kerüljön. A készüléket nem szabad kikapcsolni, mert akkor a szűrő könnyen kiszárad. A nedvesen tartott szűrővel elkerülhető a mikroorganizmusok elszaporodása a párásítóban. A tartályban lévő ezüstrúd is a víz higiéniáját és csíramentességét segíti elő.

Egy besárgult szűrő „csak” esztétikai gondot jelent, azonban egy elvízkövesedett szűrő már komolyabb probléma. A papír alapú szűrőket nem lehet kimosni, cserélni kell. Ám nem mindegy, hogy milyen gyakran kell ezt megtenni!
Meglátásunk szerint a Philips hasonló kivitelezésű nedvesítőbetétes készülékének tartálya kisebb, és a nedvesítőszűrő párologtató felülete sem állandó a BONECO készülékéhez viszonyítva. A Philips készülékében található szűrő gyakoribb cserére szorul, mert kisebb felületen érintkezik a vízzel. Ahol nem éri víz a szűrőt ott hamarabb elkezdődik a vízkövesedés, mely a párásítási hatékonyságot is jelentősen csökkentheti. Következtetéseinket a meglévő adatok alapján vontuk le.

Jó hír: vízlágyításra nincs szükség.
A nedvesítőbetétes párásítók esetében nincsen szükség vízlágyító patronra, mert a vízben található baktériumok, szennyeződések a tartályban maradnak. A tartályából csak a H2O párolog el! Az ultrahangos készülékeknél azonban már oda kell figyelni a víz megfelelő lágyítására, szűrésére.

Párásító, ami levegőt is tisztít: légmosó.
Minden változik és fejlődik. Így van ez a párásítókkal is. A korábban használt papír alapú nedvesítőbetét -cserélhető tartozék – könnyen magába szívta a vizet, s arról párologtatta el a vizet, ez a működési elv kiváló párásítást eredményezett. Azonban a légmosók megjelenése igazi áttörést hozott az otthoni páratartalom „kordába tartásában”. A BONECO új W200 légmosójába egy mosható nedvesítőszűrő került, mely sokkal nagyobb kényelmet biztosít. Nem kell cserélni a benne lévő szűrőt, csak mosógépben kimosni.

Párásító vásárlása előtt írja össze igényeit és elvárásait és tájékozódjon a lehetőségekről. Döntsön mindig körültekintően!