Kedvenc receptjeink
by bonair

Hogyan készül a tökéletes egész grillcsirke?

Hogyan készül a tökéletes egész grillcsirke?

Ropogós, fűszeres bőr, szaftos, puha, omlós hús… Ki ne szeretné a grillcsirkét? Feltéve persze, hogy jól van megcsinálva…

Ha magadnak készíted, biztos lehetsz benne, hogy friss húsból készül. Ha pedig még a tippjeinket is megfogadod, egyenesen verhetetlen leszel grillcsirke készítésben. Készítsd a nyársakat, vágjunk bele!

Milyen legyen tehát a grillcsirke?

  • A bőre mindenhol ropogós és szépen megpirult.
  • A csirkemell omlós és nincs kiszáradva. A túlsült, krétaszerűre száradt mell szóba sem jöhet.
  • A combja egészen a csontig alaposan átsült, de szintén nincs még kiszáradva.
  • A tökéletes grillcsirke tálaláskor úgy kerül az asztalra, ahogyan sült – darabokra vágva finom lehet, de tökéletes nem, hiszen a prezentáció mindig számít.
  • A legtöbben elfoglalt emberek vagyunk, ráadásul mindenki életében jól jön néha egy kis spontaneitás, ezért a tökéletes grillcsirke nem igényelhet egész éjszakás előkészítést, pácolást, sózást és hasonló időhúzó eljárásokat.

Nehéz feladatnak tűnik ilyet sütni, ugye? Ahhoz, hogy a comb jól átsüljön, olyan hőmérséklet szükséges, ahol a csirke melle már kiszáradna. Szerencsére mégsem akkora ördöngösség a dolog, mint amilyennek látszik.

1. Tipp: Vágd pillangó alakúra!

Ez a darabolási módszer nálunk nem túl elterjedt pedig nagy előnye van: a csirke egyben maradt, de hátrésze lapos lesz, a hő leginkább a combokat fogja érni, míg a mellnek esélye sem lesz kiszáradni.

Gyakorlatilag a csirke gerinccsontjának az eltávolítását jelenti, és egyáltalán nem bonyolult. A kivágott rész később kiváló levesalapanyag lehet.

Az alábbi videóban jól látható, hogy pontosan miről is van szó:

2.  Mérsékelt hőmérséklet

EA józan paraszti ész ugyan mást mondana, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha grillcsirkéről van szó, a szaftos belső és a ropogós külső megvalósításának legjobb módja, ha ELŐSZÖR alacsonyabb hőmérsékleten sütöd a húst, amíg a belseje is szinte tökéletes nem lesz, és UTÁNA pirítod meg magasabb hőmérsékleten a bőrét.

Ha nincs forgónyársad, a tökéletes eredmény érdekében a sütést bőrével lefelé fejezd be!

3. Mekkora csirkéből készüljön a grillcsirke?

Ez tulajdonképpen ízlés és hangulat dolga, illetve természetesen a sütő mérete is közrejátszik.

Általánosságban a kisebb, fiatalabb állatok húsa hamarabb elkészül és könnyebb velük bánni. A nagyobb, idősebb csirkék húsa viszont valamivel ízesebb. A döntés a tied.

Nincs még grillsütőd?

Ha szereted a grillcsirkét, a forgónyársas grillsütőket is szeretni fogod, melyekkel a saját konyhádban süthetsz zamatos, egyenletesre pirult grillcsirkét, akár egyszerre kettőt is. 

grillcsirke


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.