Kedvenc receptjeink
by bonair
2017.09.05 12:14

Medvehagymás juhtúrós rakott krumpli

Vega
Szűrés törlése
Medvehagymás juhtúrós rakott krumpli

Sokak számára nagy kérdés, hogy mihez használja fel a piacon vásárolt vagy kirándulásról hozott medvehagymát.
Készíthet például gluténmentes medvehagyma krémlevest (megtalálja itt a Bonair recepttárában) illetve ma a medvehagymás-juhtúrós zöldséges rakott krumpli elkészítését javasoljuk.
A medvehagymának közismerten jótékony hatása van az egészségünkre, ám nyersen azért limitált mennyiséget bírunk megenni belőle.
A jótékony hatását igazából frissen fogyasztva fejti ki, ezért javasoljuk, hogy meleg étel kiegészítőjeként is használja fel a medvehagymát. Ételei tetejét szórja meg friss medvehagyma csíkokkal!

Piros-fehér -zöld étel nemzeti ünnepünkre

A márciusi nemzeti ünnepünk alkalmából a konyhánkban is köszönjön vissza a nemzeti szín, emiatt kerestem piros-fehér zöld színeket a zöldségek között. A friss medvehagyma volt az apropó, s most túróval, juhtúróval ízesített főtt burgonya szeleteken kapott melegágyat. A nemzeti színt egy piros kalifornia paprika töltötte ki.

A tavaszi üde medvehagyma a konyhánkban is üde, friss illatot áraszt. Érdemes a már megszokott ételek ízvilágát kicsit felturbózni vele, vagy pedig új fogásokat kitalálni.

A népi gyógyászatban bizonyított gyógyhatása főként nyersen érvényesül, ám főtt ételek méltó kiegészítője lehet.


A medvehagymás-juhtúrós rakott krumpli hozzávalói:

(4-6 fő részére)

  • 6 db nagy méretű burgonya
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 10 dkg juhtúró
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 csokor medvehagyma – apróra vágva
  • bors
  • 1 kávéskanál kókuszzsír vagy vaj, olaj
  • 10 dkg sajt / darált mozzarella/

 

Előkészítés

A burgonyát héjában vagy héj nélkül sós vízben főzze meg.

A megfőtt, héj nélküli burgonyákat szeletelje fel kb 1 cm vastagságúra, s helyezze kizsírozott (pl. kókuszzsírral kikent) hőálló tálba.

Egy külön tálban keverje össze a kétféle túrót, ízesítse sóval, lazítsa a tejföllel, s keverje közé az apróra vágott friss medvehagyma leveleket.

A rakott krumpli rétegezése

A kizsírozott tálban a krumplikarikákra kenjen rá egy réteget a medvehagymás-túrós krémből, majd szórja meg kaliforniai paprika darabokkal. Ezt kövesse még egy réteg felkarikázott burgonya, s aztán újra a medvehagymás túrós kence, s vágjon a tetejére három körszelet kaliforniai paprikát, s szórja meg a darált mozzarellával (vagy más sajttal).

A medvehagymás rakott krumpli sütése

Akár gázsütőt, akár villanysütőt használ, melegítse elő kb 180°C hőmérsékletre, mielőtt a megrakott tálat behelyezné.

A sütéshez jó szolgálatot tehet a STEBA minisütők, kompakt sütők egyike (pl STEBA KB 28 típus).

Remek segítség a konyhában egy gőzsütő készülék, melyet szintén a STEBA szabadonálló sütő kínálatából ismerhet meg.

Az üvegbetétes sütőajtón meggyőződhet arról, hogy mi történik a sütő belsejében.

A túrós krumpli forr, izzik a medvehagymával az ízek összeérnek, s a rakott tál tetején a sajttól kb fél óra alatt aranybarnává válik a finom főétel.

Tálalás

A rakott krumplit friss medvehagyma levelekkel is tálalhatja.

A nemzeti színünk kreatívabb megjelenítése kedvéért akár még piros paprika krémmel is ízesítheti, csinosíthatja ezt a piros-fehér-zöld zöldségételt.

A medvehagyma jótékony hatása az egészségére

A medvehagyma jótékony hatásáról a népgyógyászat, természet gyógyászat már régóta beszámol.

A medvehagyma Jól ismert hatásai közül néhány:

  • vérnyomás csökkentő
  • étvágyjavító
  • seb hegesedését gyorsítja
  • vese és vértisztító
  • memória javító
  • koleszterin szint csökkentő
  • bélféregűző
  • gyomor-bélrendszer tisztító


Ismerje meg a friss medvehagyma hagymás -enyhén csípős- zamatát, s támogassa egészségét!


Használjon az ételei elkészítéséhez praktikus konyhai kisgépeket a Bonair választékából!