LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Mi az a nedvesítőbetétes párásító?

párásító
Szűrés törlése
Mi az a nedvesítőbetétes párásító?

A közismert ultrahangos párásítók mellett létezik a párásítóknak egy másik, kevésbé ismert típusa is: a nedvesítőbetétes párásító. Ha párásító vásárláson gondolkozik, érdemes megismerni – ezeket kell tudnia a nedvesítőbetétes párásító készülékekről:

A nedvesítőbetétes párásító működése

A nedvesítőbetétes párásító is hidegpárásító, mint például az ismertebb ultrahangos párásítók. Működése során egy antibakteriális védelemmel ellátott nedvesítő betét szívja magába a párásító tartályából a vizet, és a ventilátor ezen szívja át a szoba száraz levegőjét.

A párás nedvesítőbetéten áthaladva a levegő nedvességet vesz fel, és ez a párásabb, egészségesebb levegő jut vissza a szobába.

A nedvesítőbetétes párásító előnyei

A nedvesítőbetétes párásítók a is alapvetően ugyanazt tudják, mint az ultrahanggal működő társaik. Olyan területeken azonban, ahol nagyon kemény a víz, a nedvesítőbetétes párásító az ideális választás.

Az ultrahangos készülékek vízlágyító patronja ugyanis nagyon kemény víz esetén az átlagosnál jóval hamarabb elhasználódik, ilyenkor pedig a párásítóból kifújt kemény víz szürkésfehér, ragacsos réteget vonhat a bútorokra falakra. Ilyenkor mindenképpen szükséges a vízlágyító patron vagy granulátum cseréje, és ez rendszeres költséget jelent. A nedvesítőbetétes párásító használatakor azonban ez a probléma nem jelentkezik, hiszen ezek a készülékek közvetlenül párásítják a levegőt, nem porlasztott vízcseppeket juttatnak a levegőbe.

Másik előnye, hogy a készülék teljesen természetes, önszabályozó módon állítja be a szoba ideális páratartalmát.

Ezek a berendezések aromaterápiára is nagyszerűen használhatók.

Kinek nem ajánljuk?

Nem ajánljuk ezeket a párásítókat azoknak, akik légúti betegségeiket Salvus-köd inhalálásával szeretnék kezelni, erre ugyanis csak bizonyos ultrahangos párásító típusok alkalmasak.

Fontos tudni, hogy ezek a párásítók időről-időre rendszeres tisztítást, gyors karbantartást igényelnek, így például olyan munkahelyekre, ahol nincs felelőse a párásítónak, nem ez a legjobb választás.A nedvesítőbetétet időnként cserélni kell, aki nem szeretne vásárlás után többet költeni a párásítójára, annak inkább a légmosókat javasoljuk.

Ha légtisztító funkcióra is szüksége van, akkor is  érdemes elgondolkoznia egy kettő az egyben légmosó berendezés beszerzésén.