LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Párásító típusok – a hidegpárásító

párásító
gyerekszobába
Szűrés törlése
Párásító típusok – a hidegpárásító

A párásító beszerzésén gondolkodóknak szeretnénk kicsit segíteni a választásban. Kezdjük a legelterjedtebb típussal, a hidegpárásítókkal.

Hidegpárásítás alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy a készülék nyár közepén is hóvihart és jeges fuvallatokat varázsol a nappalinkba, nem hóágyúról van szó. A “hideg” ez esetben a melegítés hiányát, szobahőmérsékletet jelent. Nagyobb légtérben semmiféle hőérzetbeli problémát nem okozhatnak. Kifejezetten fázósaknak, kis szobába viszont esetleg érdemes lehet beszerezni egy langyos párásítót.

Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes megnézni a rendelkezésre álló változatokat. A hidegpárásítóknak ugyanis két alapvető fajtája létezik, és más-más felhasználáshoz ideálisak.

Hidegpárásító változatok:

1. Ultahangos párásítók

 Ideális gyerek- vagy hálószobába

Az ilyen típusú párásítók néhány mikron nagyságú cseppekre porlasztják a vizet. (Ez még a levegőben szálló virágpornál is kisebb méretű részecskék jelent, viszont nem okoz allergiát.) Ezeknél az eszközöknél fontos, hogy legyen bennük vízkőszűrő patron, ami még porlasztás előtt kiszűri a vízben található ásványi anyagokat. Áramfogyasztásuk 40-50 W közé tehető.

2. Nedvesítőbetétes párásítók

Nagyobb területek párásítására, vagy olyan helyekre, ahol nagyon kemény a víz

Régi módszer, de remekül működik: ezek a párásítók ventilátorok segítségével fújják a levegőt egy nedves felületre, ahonnan a víz egyszerűen elpárolog. Nincs szükség vízkőszűrésre, az esetleges lerakódás 20%-os ecettel, vagy tetszőleges vízkőoldóval eltávolíthatók. Ezeknél a készülékeknél lehetőség van légtisztító beépítésére is, ami tovább fokozza az egészségvédő hatást.