Kedvenc receptjeink
by bonair

Tűz segédlet

Tűz segédlet

 – avagy hogyan leszünk a tűzgyújtás mesterei?
Szerintem sokszor érezték már úgy, hogy feladják, mert soha nem fog begyulladni az a tűz, ezért most hoztunk egy olyan cikket, amiben kiokítunk benneteket arról, hogyan is csináljuk ezt jól.

Tűz gyújtás – grillhez, bográcshoz

  1. Állítsunk fel piramist alakzatot a faszénből, és locsoljuk meg egy kis gyújtófolyadékkal. Hagyjuk kicsit beinni a folyadékot, aztán egy hosszabb gyufával gyújtsuk meg. Ha már ég, ne öntsünk rá többet, az étel sajnos így is átveszi az ízét. Vagy kürtős gyújtó esetén az aljára tegyünk újságpapírt és faszenet, a papírt gyújtsuk be. Vegyük ki a kürtőt és oszlassuk el egyenletesen az izzásban lévő faszenet. Illetve még egy lehetőség van, ha elektromos gyújtót használunk. Ez esetben tegyük a faszén közé, és dugjuk be a konnektorba. Körülbelül negyed óra alatt be is gyullad.
  2. Ezután el kell dönteni, hogy hogyan szeretnénk grillezni, közvetett vagy közvetlen módon (sülési idővel kapcsolatos). Közvetlen módon a húspogácsát, kolbászt, steaket tudunk megsütni. Azokat az ételeket készítjük el közvetett módon, amelyeknek sok időre kell a süléshez. (Praktikum: Több erősségű sütőzónát alakíthatunk ki, ha az egyik oldalra több réteg szenet, középre egy réteg szenet helyezünk el, és a másik oldalára semmit nem teszünk. Közvetlen sütésnél alkalmazandó!)
  3. Hőmérő híján a következőképpen tudjuk megállapítani a tűz hőfokát: a kezünket a sütőrács fölé tartjuk körülbelül 10 cm-re, és ha 1-2 másodpercig tudjuk ott tartani akkor 200°C-os, 2-3 másodperc esetén 190°C-os, 4-5 másodpercig akkor csak 175°C-os, ha mindössze 5-6 másodpercig, akkor 150°C-os a tűz hőmérséklete.
  4. A faszén nagyjából 25-30 percig ég, folyamatosan figyeljük, mozgassuk, és pótoljuk.
  5. Figyeljünk a húsról lecsöpögő zsiradékra, mert a szén lángra kap és ettől káros anyagok jutnak az ételünkbe. Megoldás erre, ha permetezőflakonnal kevés vizet spriccelünk a tűzre (a hús odébb húzását követően, különben hamuval borított lesz az ételünk), de ez csak átmeneti segítség, mert később újra begyullad a zsír. Ebben az esetben vigyük kicsit távolabb a tűztértől az ételt, és várjuk meg míg elcsendesedik. Előzzük meg ezt azzal, hogy kinyomkodjuk a húsból a pácot amennyire csak lehet, mielőtt a rácsra kerül, illetve tegyünk középre egy alumínium tálcát, vagy ha ez nincs kéznél, akkor alufóliával vonjuk be a rácsot, így a zsír nem a parázsló tűzre fog csöpögni.

Ami még nem elhanyagolható, ha tüzet gyújtunk, az az, hogy a háztól távolabb állítsuk fel a faszenes grillt és semmiképpen ne zárt térben. Figyeljünk arra, hogy stabilan álljon, különben balesetveszélyes lehet sütés közben! Készítsünk mindent kéznyújtásnyira, amire a grillezés közben szükségünk lehet, mert a tüzet nem ajánlatos felügyelet nélkül otthagyni. Baj esetére legyen kéznél porolót vagy homok, mert a víz nem oltja el a begyulladt zsiradékot! Oltás után várjuk meg míg kihűl a szén és 48 óra elteltével dobjuk ki.

234364_ts

Jó sütést és eredményes tűzgyújtást kívánunk minden olvasónak!