Kedvenc receptjeink
by bonair
2007.09.24 15:07

Raclette: slágerré lett Svájc szegényember-eledele

Raclette: slágerré lett Svájc szegényember-eledele

A napokban régen látott vendégeket vártam, volt bőven beszélgetnivalónk. A vacsorát tehát ennek megfelelően választottam ki: együnk finomságokat, lakjunk jól, de cseveghessünk is anélkül, hogy állandóan tálalni-lepakolni kelljen.

Némi gondolkodás után a Svájcból adaptált raclette mellett döntöttem. S egy kicsit utánanéztem, hogy a raclettezésnek mi is a sztorija, múltja.

Raclette a pásztorok eledele volt hajdanán

Egyszer - túl közel ülvén a tűzhöz - az egyik pásztor kezében megolvadt a sajt. Miután az utolsó ízletes darabot nem akarta elkótyavetyélni, inkább a főtt krumplira folyatta, és íme megszületett a Raclette!

Svájcból származik a raclette sütés

A raclette eredetileg a svájci Wallis kantonból származik, és a hagyományok szerint több mint négyszáz éves. Az első írott utalások a XIX. század elejéről maradtak ránk. 1812-ben Dr. H. Schiner a Simplon közigazgatási területről szóló leírásában Van d’Anniviersből egy hagyományról számol be, mely szerint a dús lakomákat „fromage rôti”-vel, tehát sült sajttal kezdik meg és fejezik is be. Más szerzők az állatok havasokról való leterelésének előestjéről írnak: „Pásztorok ülnek a tűz körül, és ne¬gyedelt sajtkarikákra ügyelnek, melyeket kitesznek a tűznek. Amint a sajt megömlik, késsel levakarnak egy-egy ömlesztett réteget, és rákenik a karéj kenyerükre.” (V. Tissot, 1888).

Olvasztott sajt a főtt krumplira, jobb híján, hús hiányában

A népmonda a havasokon élő pásztorok eledeléről beszél: a tél vége felé, amikor már fogyóban volt a szalonna meg a kolbász, már csak krumplival, savanyú uborkával és száradt sajttal kellett beérniük. Egyszer – túl közel ülvén a tűzhöz – az egyik pásztor kezében megolvadt a sajt. Miután az utolsó ízletes darabot nem akarta elkótyavetyélni, inkább a főtt krumplira folyatta – és íme a véletlen egy új svájci ételt szült.

A raclette- sajtsütő

A „sült sajt” nagyobb érdeklődést csak a XX. század elejétől kezdett kiváltani. Amikor 1909-ben egy kantonális borkóstoló alkalmából a különböző regionális borokat sült sajt kíséretében kínálták, ott és akkor kapta a Raclette nevet. (A francia racler eredetű szó magyarul azt jelenti, gyalulni.) A

Wallis tartományban, de szerte a svájci gasztronómiában olyannyira közkedvelt ez a tipikus készítési mód, hogy ma már speciális raclette-vendéglők és -esték is csábítanak a kóstolásra, ahol kizárólag a tűz fölé tartott sajttömbökről folyékonyan ömlő sajt és főtt krumpli élvezetének hódolnak.

A svájci szegényember eledele ma már hazánkban inkább prémium társasági fogásnak számít.

Német és svájci háztartások elképzelhetetlenek raclette sütő nélkül. A hagyomány kötelez, ha sajt van, akkor kell eszköz is hozzá, hogy sült sajt, olvasztott sajt ínyenc fogásként kerülhessen a tányérba- jobban mondva akár egyből az éhes szájba.

Pirított kenyérkocka románca az alpesi sajttal

Az egyik leggyakoribb raclettezési szokás a pirított kenyér kockákat a lágy, olvasztott sajtba mártani. A kenyérkockákat egy kis fokhagymás oliva olajjal meg lehet bolondítani. Egyszerű étel, de fantasztikus ízélmény, pláne jó társaságban, beszélgetés közben.

Lássuk csak, mi is van otthon: kenyér : oké, raclette sajt: oké, egy jó raclette sütő hiányzik már csak hozzá?

Akkor pont jó helyen jár, mert itt, a Bonair kínálatában a német STEBA széles raclette választékából találhat kedvére valót.

Ismerje meg a racletezés élményét, s addig is a raclette választékunkat!